U utorak 26.12.2017. godine, na blagdan sv. Stjepana prvomučenika, zaštitnika naše župe, ugostili smo nadbiskupa metropolita vrhbosanskog, kardinala Vinka Puljića.

Kardinal je predvodio večernju svetu misu u koncelebraciji sa našim župnikom vlč. Ivicom Bedrikom te još dva svećenika. Sveto misno slavlje je, zbog malog prostora naše župne crkve, održano u sportskoj dvorani osnovne škole.

Na početku, župnik je prenio pozdrave nadbiskupa Josipa Bozanića. U prepunoj dvorani, kardinal Puljić započeo je propovijed božićnom čestitkom, prisutnima čestitao župni blagdan, a kasnije naglasio vrijednosti koje je sveti Stjepan svojim primjerom promicao. Kardinal Puljić potaknuo nas je na nasljedovanje Stjepanova svetog primjera.

 

 

Kardinal je u Botincu govorio ponajprije o oprostu te potaknuo roditelje i one koji će to tek postati da podsjećaju svoju djecu tko su i odakle su, da nikada ne zaborave svoje ognjište i rodnu grudu.

Važno je napomenuti da je prisutno bilo mnogo ministranata, a svečanoj atmosferi pridonio je i naš tamburaški zbor.

Na kraju  misnog slavlja, kardinalu su uručeni prigodni darovi te mu je uručen novčani dar koji se skupljao za našu braću i sestre u vrhbosanskoj nadbiskupiji, koji su u potrebi.

Kardinal se od srca zahvalio te predložio: Recite kardinalu Bozaniću da da veću crkvu!, na što su se svi prisutni nasmijali.

 

 

(Za ulazak u galeriju kliknite

na fotografiju) 

Po završetku svete mise, kardinal se s domaćinom vlč. Berdikom i drugim svećenicima uputio na večeru u župni stan, nakon čega se susreo sa mladima iz zajednice Nanovo Rođeni. Mladi su kardinala dočekali slavljeničkom pjesmom, nakon koje je kardinal održao kratak nagovor. Kasnije je odgovarao na pitanja mladih: opisivao je tijek konklava na kojima je sudjelovao (izbora pape), svoja iskustva s redovničkim redom trapista, posvjedočio je o svom svećeničkom pozivu i obećao kako će sljedeći puta doći ranije, kako bi imao više vremena za  provesti ga s mladima.

Kako je na susretu s mladima bilo, podjeliti ćemo uskoro.

Share This