O župi

Župa sv. Stjepana prvomučenika nalazi se u Novom Zagrebu – Botincu, na adresi Ulica Pere Kvržice 15.

Župnik je od 2009. godine velečasni Ivica Berdik.

U samim počecima službe sadašnjeg župnika u crkvi su prevladavali stariji župljani, no neumoran za rad na Gospodnjoj njivi, župnik je raznoraznim akcijama i aktivnostima uspio okupiti mnoge mlade, ne samo iz župe nego i iz cijeloga Zagreba koji svakodnevno dolaze na svetu misu, želeći upoznati i susresti jedinoga i pravoga Boga. Samo ministranata, u dobi od 10 do 30 godina, svakoga dana je 15-ak: više ih ne stane uz oltar.

Iako mala i na prvi pogled neprimjetna, botinečka je crkva mjesto proslave Božjega Imena. 

Danas naša župa nudi mnoge aktivnosti za djecu, mlade i odrasle o kojima više možete pročitati u Župnim akivnostima.

 

“Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!”

More ljudi je razgovaralo sa mnom o mome pozivu, što bračnih parova, što pojedinaca, čak i kardinal Kuharić u jednom razgovoru te profesorica Damjanov koja nije bila vjernica nego je vjerovala u tadašnji režim, svojim mi je savjetom pomogla da se odlučim za duhovni poziv i donesem jednu od, ako ne i najvažniju odluku u životu.

 

Gdje je sve bio i što je radio župnik vlč. Ivica Berdik prije nego ga je Gospodin postavio za našega duhovnog pastira i oca pročitajte klikom na link.

 

 

 

“Ne dojadi Bogu davati oproštenje, nego čovjeku tražiti oprost!”

POVIJEST ŽUPE

Naselje Botinec nastalo je nakon velike poplave koja je pogodila Zagreb u listopadu 1964. Na to su područje preseljeni građani čije su kuće stradale u poplavi te su upravo oni bili prvi župljani naše župe.

Župa sv. Stjepana Prvomučenika osnovana je na blagdan Gospe od sv. Krunice 7. listopada 1969. Prvi je župnik bio Leopold Tepeš. Iste godine, u župu dolaze časne sestre Družbe Kraljice svijeta koje u župi djeluju i danas.

Krajem te iste godine župna je crkva zazidana od strane komunističke vlasti i tek na spomendan sv. Barbare 4. prosinca 1971. odzidana je izrazitim zalaganjem novog tadašnjeg župnika, velečasnog Josipa Frkina.

 

Župa danas broji oko 5 tisuća župljana, od kojih najveći dio živi u Botincu, a manji u Starom Botincu i Dupcima.

Share This